HAR CHAGA BIVERKNINGAR?
Chaga är en populär medicinskt verksam svamp som har använts inom naturmedicinen i många århundraden: för ett starkt immunförsvar, vid inflammationer, hudproblem och mycket mer. Du kan läsa om alla hälsofördelar med Chaga här.
Chaga anses vara väl tolererad och upplever en riktig hype som superfood.
Men som med nästan alla botemedel, behandlingar och mediciner bör man alltid vara medveten om eventuella biverkningar eller interaktioner med naturliga kosttillskott.
Så användarna frågar sig: Kan den livsviktiga svampen Chaga orsaka biverkningar? Och vi frågade också: finns det några dåliga erfarenheter av Chaga?
Kvalitet och ursprung av Chaga
Först och främst är det viktigt att leta efter Chaga av god kvalitet. För nyskördad från trädet är alltid något annat än pulver, teer eller import.
Dåliga erfarenheter av Chaga uppstår ofta vid import från Kina, där den medicinska svampen odlas och bearbetas artificiellt på enorma svampfarmer.
Ofta används bekämpningsmedel, så att de egentliga vitala ämnena saknas, men gifter kan finnas i den aktiva ingrediensen.
Den har inte mycket gemensamt med den naturligt odlade och noggrant skördade vilda chagasvampen från norr. Chaga växer naturligt på björkar i Finland, Sibirien eller Mongoliet, och det är bäst att köpa Inonotus obliquus.
Men även här är det nödvändigt med skörd, bearbetning, torkning och användning för att Chaga ska få optimal kvalitet.
Uppmärksamhet vid allergier
Chaga används traditionellt som botemedel mot vissa allergier, men endast under medicinsk övervakning.
Personer med allergier, särskilt mot björkpollen eller svamp, bör inte ta Chaga, eftersom (naturliga) Chaga-svampar huvudsakligen växer på björkar och samlas in där.
Användning
Den korrekta beredningen och tillämpningen samt Chaga-doseringen är oerhört viktiga. Färskt insamlade Chaga-bitar kan beställas på internet, men Chaga-svampen har ibland hårda och svårsmälta beståndsdelar. Beredning som te eller som pulver upplöst i vätskor är därför viktigt för att skörda Chagas hälsofördelar. Läs mer om Chaga dosering här.
Möjliga biverkningar av Chaga-svamp:
> Mag- och tarmbesvär
> buksmärtor
> Förstoppning
> Diarré
> Allergier (särskilt mot svamp eller björkpollen)
> Njursten (särskilt vid överdosering av chaga)
Om du får biverkningar efter att ha tagit Chaga kan det vara ett tecken på att du:
> du har tagit en för hög dos Chaga,
> Chaga-produkten är förorenad med skadliga ämnen (tungmetaller eller bekämpningsmedel),
> Chaga inte har skördats, förvarats eller beretts på rätt sätt, eller
> en allergi föreligger (kan testas medicinskt).
Chaga ska smaka jordigt eller träigt men inte bittert, eftersom detta kan tyda på eventuella mögelsporer. I tveksamma fall: sluta ta det och rådfråga läkare. Vid starka och ihållande Chaga-biverkningar eller ohälsa: sluta ta det och kontakta läkare.
Hur kan man förebygga biverkningar av Chaga?
Små gastrointestinala störningar i början av Chaga är i princip normala. Det är trots allt en naturprodukt som varje person reagerar något olika på. Chaga-te tolereras bäst, vid behov även gjort av pulver, och är särskilt effektivt när det dricks på fastande mage.
För att förebygga biverkningar av Chaga eller dåliga erfarenheter av Chaga kan du följa några enkla tips:
> Överskrid inte den rekommenderade dosen Chaga (långvarigt intag av för mycket Chaga kan skada njurarna på grund av oxalsyran som den innehåller).
> Börja med en liten dos och öka långsamt.
> Följ bruksanvisningarna och intagsrekommendationerna från respektive tillverkare.
> Chaga kapslar eller rent pulver är svårare att smälta, Chaga pulver i vätskor eller som te eller som en infusion av Chaga-bitar är lättare för magen att bearbeta.
> Chaga som te är mycket lättsmält och borde ha nästan inga biverkningar.
Chagas ursprung och kvalitet
Som alltid när du vill köpa läkemedel eller nootropics gäller samma sak för superfood Chaga: kvaliteten är viktig så att du inte får en dålig erfarenhet av Chaga.
Den varierar avsevärt beroende på om den medicinska svampen kunnat växa på björkar under många år eller om den odlats artificiellt. Chaga-pulver eller Chaga-bitar av hög kvalitet kan man förvänta sig från norra Europa (Skandinavien), Baltikum eller Sibirien, helst skördade för hand från vilda björkskogar. De bör ha vuxit där i minst fem år. Chagasvamparna måste torka väl för att vid behov kunna bearbetas till Chagapulver, så att det inte bildas mögel. Förpackningstypen är också viktig.
Kriterier för att undvika dåliga Chaga-upplevelser:
> Ursprungsland
> Svampens ålder
> Trädslag och plats
> Typ av Chaga-svamp: Inonotus obliquus
> Köp rent Chaga-pulver utan tillsatser
> Bra torkning och förvaring
> Förpackning
Har Chaga några interaktioner?
Chaga är ännu inte känt för att interagera med mat eller vissa läkemedel. Personer med redan existerande sjukdomar bör diskutera intag av kosttillskott, inklusive Chaga, med sin läkare.
Även om Chaga antas stärka immunförsvaret får patienter med autoimmuna sjukdomar ofta inte ta medel som stärker eller stöder immunförsvaret. Detsamma gäller samtidig användning av antibiotika - i tveksamma fall bör därför alla läkemedel, nootropiska medel och botemedel som används samtidigt klargöras medicinskt i förväg.
Källor:
https://utopia.de/ratgeber/chaga-pilz-wirkung-und-anwendung-des-finnischen-waldpilzes/
https://de.wikipedia.org/wiki/Schiefer_Schillerporling
https://youoptimized.co/magazin/chaga-pilz/
https://www.supplementbibel.de/chaga-pilz-test/
https://www.chaga-pilz.org/chaga-pilz-nebenwirkungen/
Textförfattare:
Kay Svegler
Kommunikation, PR, Amerikanska studier, University of Leipzig
Journalist och frilansskribent (t.ex. Süddeutsche Zeitung, BILD, MDR etc.).
Tidigare Senior PR Manager för Fischer Appelt, hållbarhet och mångfaldsansvarig för DKB.