CHAGASVAMPEN: DOSERING OCH INTAG
I Norden och Baltikum har man i generationer använt den naturliga medicinska svampen Chaga. Nu håller den långsamt på att erövra den internationella marknaden som den senaste supermaten.
I norra Europa, från Finland till Sibirien, används chaga traditionellt för att hjälpa till med olika sjukdomar, t.ex. för att stärka immunförsvaret, mag- och tarmbesvär, inflammationer, hjärt- och kärlsjukdomar, hudsjukdomar och mycket mer. Användningen, hälsofördelarna och fördelarna med Chaga är omfattande och bygger på århundraden av erfarenhet inom naturmedicinen.
Traditionellt samlas chagasvampen in från barken på björkar, skärs i bitar, torkas och bryggs antingen direkt som bitar eller pulveriseras som te och dricks. För god kvalitet och bästa effekt är det viktigt att svampen har tillåtits växa på trädet under lång tid (cirka fem år) och att den skördas försiktigt - därför är chagasvamparna värdefulla. Förekomsten av den medicinska svampen sträcker sig över hela norra halvklotet - Finland, Sibirien, Kanada och Mongoliet.
Alla de som inte kan skörda chagasvampen i sin lokala skog har nu möjlighet att beställa superlivsmedlet Chaga på nätet. Om du vill köpa Chaga finns den tillgänglig som:
- Chaga-te
Men hur doserar man Chaga? Allmänna riktlinjer för Chaga-dosering:
> Dosering av Chaga kapslar: Dosering av Chaga kapslar: 2 till 3 kapslar dagligen.
> Dosering av Chaga-pulver: 1 gång dagligen ca 2000 mg.
> Dosering av Chaga-te från svampbitar: upp till 3 gånger dagligen en kopp Chaga-te.
Användning och beredning av Chaga-pulver: Så här fungerar det.
Chaga finns som bitar, kapslar eller Chaga-pulver. Traditionellt sett görs svampbitarna till en teinfusion och dricks.
För daglig användning som ett kosttillskott hemma är Chaga-pulver det enklaste att förbereda. Vår rekommenderade Chaga-pulverberedning är baserad på Raw Powders Chaga-pulver. Bekvämt nog ingår en mätsked i varje förpackning, vilket gör doseringen av Chaga-pulver oerhört mycket enklare. I det här fallet rekommenderar leverantören en dos Chaga-pulver på 2000 mg en gång om dagen, vilket motsvarar ungefär två skopor.
Chaga-pulverberedning för te
Chagapulver är mycket lättlösligt i vatten. Det är det bästa sättet för de aktiva ingredienserna i den vitala svampen att absorberas av kroppen. Tillsätt antingen en sked Chagapulver till ett te av ditt val eller gör te direkt av pulvret (häll kokande vatten över pulvret och låt det dra i minst 10 minuter).
> Optimal dosering av Chaga-te: 1 - 2 koppar per dag.
Chagapulverberedning som tillsats i drycker och maträtter.
Om du inte gillar smaken av Chaga ren (på grund av dess träiga, jordiga smak) kan du tillsätta Chaga-pulvret till andra vätskor, särskilt varm mjölk är populärt eller till ett stort glas vatten.
> Optimal Chaga-dosering som tillskott: ca 2000 mg i 250 ml vätska, 1-2x dagligen.
Alternativt kan du också blanda Chaga-pulvret i maten (t.ex. soppor). Återigen är den rekommenderade dosen av Chaga-pulver ca 2000mg per dag.
Intag av Chaga-pulver
De flesta användare tar Chaga före måltiderna, eftersom detta är det snabbaste sättet att få de hälsofrämjande Chaga fördelarna. Chaga på kvällen sägs också främja en vilsam och god nattsömn.
Även när det gäller supermat och medicinsvampen Chaga reagerar varje person individuellt på de helande krafterna. Därför bör man först hålla Chaga-dosen låg och vänta för att se hur kroppen reagerar på läkarsvampen.
Chaga-te anses vara lättsmält och hälsosamt så länge den dagliga dosen av Chaga inte överskrids. Den maximala dagliga dosen av Chaga på cirka 1500 - 2500 mg (beroende på leverantör) bör inte överskridas, eftersom den medicinska svampen innehåller oxalsyra och detta (i för stora mängder) kan skada njurarna.
Dessutom innehåller chagasvampen många vitaminer och mineraler - men kroppen kan ändå inte utnyttja överskottet, så dessa utsöndras. Observera tipsen och informationen om eventuella biverkningar av Chaga i bloggen.
Köp Chaga och andra superfoods online
Den som vill köpa eller beställa Chaga bör alltid vara uppmärksam på kvaliteten. Eftersom det är en naturprodukt måste Chaga bearbetas väl. Det innefattar en ganska lång torktid och korrekt förvaring (om Chaga förpackas för fuktigt kan mögel etc. bildas). Ett högt innehåll av polysackarider (minst 30 %) och testning av ett laboratorium är också tecken på god kvalitet. Chagapulver ska vara rent och utan tillsatser.
Källor:
https://utopia.de/ratgeber/chaga-pilz-wirkung-und-anwendung-des-finnischen-waldpilzes/
https://www.sundt.de/blog/chaga-tee/
https://www.zentrum-der-gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/pilze-uebersicht/chaga-pilz
https://www.brain-effect.com/magazin/chaga-pilz-extrakt-vitalstoffe-Wirkung
Textförfattare:
Kay Svegler
Kommunikation, PR, Amerikanska studier, University of Leipzig
Journalist och frilansskribent (t.ex. Süddeutsche Zeitung, BILD, MDR etc.).
Tidigare Senior PR Manager för Fischer Appelt, hållbarhet och mångfaldsansvarig för DKB.