Vad är aminosyror?

Aminosyror är byggstenarna i proteiner och är viktiga för produktionen av hormoner, enzymer och antikroppar samt för en sund tillväxt och utveckling. Aminosyror är också viktiga för att immunförsvaret, musklerna och organen ska fungera ordentligt. (För mer information om aminosyror, klicka här.) Tyvärr kan våra kroppar inte tillverka alla aminosyror vi behöver, så det är viktigt att få dem från externa källor. Naturliga källor till aminosyror inkluderar en mängd olika livsmedel som kött, fisk, ägg, mejeriprodukter, baljväxter, nötter och frön. För mer information om aminosyror, klicka här.

Det finns cirka 20 typer av aminosyror som är essentiella för våra kroppar, det vill säga att våra kroppar inte kan tillverka dem, så vi måste få dem från externa källor. Aminosyror finns i alla delar av vår kropp, inklusive muskler, skelett, hud, hjärt- och kärlsystem och inre organ. Även om namnet "aminosyra" låter som något du skulle höra på en kemilektion, hänvisar det faktiskt till en av de viktigaste delarna av vår kropp - proteiner. Det är proteiner som ger oss struktur och funktion. De finns överallt i naturen, bland annat i växter, djur och till och med bakterier. Vissa aminosyror är viktiga näringsämnen, andra är oviktiga. Det finns dock några som fyller båda funktionerna. Tryptofan hjälper till exempel till att producera serotonin (läs mer om vad serotonin är här), och tyrosine tillskott hjälper till att producera melanin, som ger huden dess färg.

I den här artikeln kommer vi att titta på aminosyrornas kraft och de olika naturliga källor från vilka du kan få de aminosyror som din kropp behöver.

 

Hur är en aminosyra uppbyggd?

Varje typ av aminosyra består av kol, väte, kväve, syre och ibland svavel. Dessa atomer är ordnade i kedjor som utgör ryggraden i proteiner. En aminosyra innehåller en central kolatom som är kopplad genom bindningar till två olika funktionella grupper som kallas aminogrupper (NH2) och karboxylgrupper (COOH). Aminogruppen är positivt laddad och karboxylgruppen är negativt laddad. Varje protein innehåller en vattenmolekyl.

Proteinets form beror på aminosyrornas sekvens; den bestäms av hur atomerna i varje aminosyra är ordnade. Till exempel tryptofan (W), tyrosin (Y), fenylalanin (F), leucin (L), arginin (R), lysin (K), histidin (H), glutamin (Q), cystein (C), metionin (M), prolin (P), glycin (G), alanin (A), valin (V), threonin (T), serin (S), asparagin (N), glutaminsyra (E), asparaginsyra (D) och cystin (CYS) är exempel på aminosyror.

 

Naturliga källor till aminosyror

Aminosyror är ett av de viktigaste näringsämnena att konsumera dagligen. De hjälper till att bilda proteiner som bidrar till att bygga muskler och hålla kroppen frisk. Läs mer om vad protein är här. Fullständiga proteiner finns i kött, fisk, fjäderfä, ägg, mejeriprodukter, bönor, nötter, frön, sojabönor och spannmål. Ofullständiga proteiner finns däremot i grönsaker, frukt, baljväxter, linser, tofu, mjölk, yoghurt och ost.

Människokroppen behöver nio olika typer av aminosyror för att fungera normalt. Vissa livsmedel är dock naturligt rika på en typ av aminosyra och fattiga på andra. Fullständiga proteiner innehåller alla nio essentiella aminosyror - histidin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan, valin, leucin och isoleucin. Ofullständiga proteiner innehåller endast en bråkdel av dessa essentiella aminosyror. Broccoli innehåller till exempel K-vitamin, som behövs för blodkoagulationen, spenat innehåller järn, som används för att producera röda blodkroppar, och bananer innehåller kalium, som hjälper till att reglera hjärtat.

 

Tillskott av aminosyror

Aminosyratillskott är inte en naturlig källa till aminosyror, men de är ett vanligt sätt att öka mängden aminosyror i kroppen. Det finns många aminosyratillskott tillgängliga, varav de vanligaste är L-lysintillskott och L-arginintillskott. Aminosyratillskott kan tas ensamma eller i kombination med andra kosttillskott. Aminosyratillskott, särskilt om de tas i överskott, kan medföra vissa risker och biverkningar som diarré, illamående eller hudutslag. Det bör betonas att de inte är lämpliga för alla, till exempel: de rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor.

Aminosyror används oftast i form av pulver som kan tillsättas i drycker eller smoothies. Det rekommenderas inte att konsumera mer än 20 g aminosyror per dag. Du bör också vara försiktig med att blanda aminosyror med receptbelagda läkemedel.