Aminosyror är en viktig del av vår kost och förser kroppen med de byggstenar som den behöver för att växa och återhämta sig. De är proteinernas byggstenar och är viktiga för många biologiska processer, bland annat muskeltillväxt och energiproduktion. Alla aminosyror är dock inte likadana. Vissa är essentiella och finns endast tillgängliga genom kosttillskott, medan andra kan produceras av kroppen själv. Genom att känna till skillnaden mellan dem och förstå hälsofördelarna med var och en av dem kan du bättre utrusta din kost och få maximal nytta för din kropp. I den här artikeln kommer vi att förklara grunderna för aminosyror, diskutera de olika typerna av aminosyror och titta på deras hälsofördelar.

 

Introduktion till aminosyror

Proteiner är stora molekyler som består av kedjade aminosyror och är viktiga för många av kroppens funktioner. Aminosyror är viktiga för tillväxt och utveckling, för ämnesomsättningen, för produktionen av hormoner (kemiska föreningar som överför information (signaler) från en cell till en annan eller till en grupp av celler) och för produktionen av andra kroppskemikalier. Vissa aminosyror, så kallade icke-essentiella aminosyror, kan syntetiseras av människan, men andra, så kallade essentiella aminosyror, måste intas med maten. Aminosyror är hydrofila, dvs. lösliga i vatten. I livsmedel är de bundna till andra kemikalier, särskilt peptider. Peptider är korta polymerer av aminosyror som är sammanlänkade med peptidbindningar. De skiljer sig från proteiner genom sin mindre molekylstorlek. När vi äter bryter vårt matsmältningssystem ner dessa bindningar och frigör aminosyror från peptiderna. Vissa aminosyror produceras också i våra kroppar genom en process som kallas aminosyrametabolism. Aminosyrametabolismen innebär att aminosyror bryts ned för att användas vid energiproduktion, cellreparationer och produktion av nya proteiner.

 

Aminosyrans funktioner och fördelar

Aminosyror är byggstenarna i proteiner, som när de konsumeras med maten används för följande kroppsliga processer:

- Proteinproduktion. Aminosyror är byggstenarna i proteiner, så ju mer aminosyror vi får i oss, desto bättre blir produktionen av protein i kroppen. Proteiner är makromolekyler som utför många viktiga funktioner i människokroppen, bland annat muskeltillväxt och reparation, transport av näringsämnen till cellerna samt celltillväxt och underhåll. 

- Metabolism. Att få i sig tillräckligt med protein förbättrar ämnesomsättningen och energiproduktionen. Läs mer om människans ämnesomsättning här.

- Syntes av signalsubstanser. Aminosyror är inblandade i syntesen av neurotransmittorer, som är molekyler som hjälper nervceller att kommunicera med varandra. 

- Hormonreglering. Hormoner är kemiska budbärare som utsöndras av kroppen för att reglera olika aktiviteter som humör, tillväxt, ämnesomsättning och sexuell funktion. Produktionen av vissa hormoner kräver aminosyror.

 

Aminosyror skyddar musklernas och ledernas integritet - för få aminosyror kan orsaka muskel- eller ledvärk och inflammation. De är också viktiga för nervsystemets hälsa - utan dem skulle tillräckliga mängder neurotransmittorer, hormoner och enzymer som hjälper till att smälta mat och reglera ämnesomsättningen inte kunna produceras. När din kropp är frisk och ditt immunförsvar är balanserat är det mindre sannolikt att du blir sjuk. För att stödja immunförsvaret hittar du ett brett utbud av kosttillskott i vår e-butik.  

 

Typer av aminosyror

Aminosyror klassificeras enligt sin kemiska struktur. Det finns två huvudtyper av aminosyror: essentiella och icke-essentiella. 

Essentiella aminosyror är sådana som våra kroppar inte kan tillverka själva och som därför måste tillföras från maten. De omfattar följande aminosyror: 

Histidin - bidrar till immunförsvaret och ämnesomsättningen. 

Isoleucin - deltar i energiproduktion och muskeluppbyggnad. 

Leucin - viktigt för muskelreparation. 

Lysin - bidrar till vävnadsbildning och hormonproduktion. 

Metionin - bidrar till ämnesomsättning och fettnedbrytning. 

Fenylalanin - användbart för tillväxt, ämnesomsättning och produktion av signalsubstanser. 

Threonin - hjälper immunförsvaret och vävnadsreparation. 

Tryptofan - viktigt för vävnadsreparation och serotoninproduktion. 

Valin - bidrar till ämnesomsättningen av aminosyror. 

 

Icke-essentiella aminosyror är aminosyror som är viktiga för den övergripande aminosyremetabolismen, immunförsvaret, sårläkning och ökad blodgenomströmning. Dessa syror kan produceras naturligt av vår kropp: 

Alanin - bidrar till att öka uthållighet och styrka och till att stärka musklerna.

Arginin - gör det möjligt för musklerna att få rätt blod-, syre- och näringstillförsel, bidrar till att öka muskelmassan och minska fettvävnaden.

Cystein - ingår i matsmältningsenzymerna, stärker slemhinnorna i mage och tarm och är involverad i informationsöverföringen mellan cellerna i immunsystemet.

Glutaminsyra - behövs för protein- och energiproduktion, underlättar metaboliska funktioner och anses vara den viktigaste excitatoriska neurotransmittorn i det mänskliga nervsystemet.

Glycin - förbättrar muskelfunktionen, sömnen, lugnar och stöder hjärnans funktion.

Prolin - främjar kollagensyntesen, behövs för att stärka hjärtmuskeln och förbättra hudens kondition.

Serin - viktigt för nervsystemet, enzymaktivitet, muskler, enzymaktivitet, involverad i fettsyrametabolism, stödjer immunsystemets aktivitet, främjar immunoglobulin- och antikroppsproduktion, syntes av muskelvävnad. 

Andra icke-essentiella aminosyror.

 

Källor till aminosyror

Aminosyror finns i en mängd olika livsmedel: mjölk, ost, ägg och fisk är rika på aminosyran tryptofan, och baljväxter och frön är goda källor till fenylalanin. Andra livsmedel som är rika på essentiella aminosyror är: kyckling, bönor, broccoli, frön och spannmål. För att få ut de fulla hälsofördelarna av aminosyror bör du försöka konsumera en mängd olika livsmedel. 

 

Tecken på brist på aminosyror

Aminosyrabrist är sällsynt i utvecklade länder, men det finns vissa situationer där det ändå kan förekomma. Detta är ofta relaterat till otillräcklig och otillräcklig näring och vissa sjukdomar som försämrar kroppens förmåga att bryta ner och använda aminosyror. Det finns inga specifika symtom på aminosyrabrist, men det kan leda till minskad förmåga att reparera skador, långsammare ämnesomsättning och viktminskning. Om du tror att du kan ha brist på aminosyror bör du diskutera detta med din läkare. Han eller hon kommer att kunna ställa en diagnos och ge dig råd om den bästa behandlingen.

 

Rekommenderat dagligt intag av aminosyror

Det rekommenderade dagliga intaget (RDA) av aminosyror är olika för varje typ av aminosyra. Alla aminosyror är dock inte nödvändiga för alla. Följande är det rekommenderade dagliga intaget av aminosyror: Histidin - 2 500 mg, Isoleucin - 2 000 mg, Leucin - 3 000 mg, Lysin - 3 000 mg, Metionin - 2 600 mg, Cystein - 1 600 mg, Fenylalanin - 3 700 mg, Threonin - 2 500 mg och Valin - 2 500 mg.

 

Det är ganska svårt att få i sig hela det rekommenderade dagliga intaget av varje aminosyra från ett enda livsmedel, vilket är anledningen till att näringsläkare rekommenderar att du inkluderar så många olika livsmedel som möjligt i din kost för att få i dig ett så brett utbud av aminosyror som möjligt.