Är Nootropika säkert?


Innan tackling av de bästa nootropikorna, låt oss lära oss lite om säkerhet av dom först. Sanningen är, det finns en varietet av olika supplement som kan ge diverse fördelar och sidoeffekter. Vissa kan till och med ha seriösa symptom och kan orsaka svårt illamående. Innan du prövar att använda ett särskilt nootropiskt supplement (smart drugs) läs så många artiklar eller forska så mycket du kan för att se till att produkterna du vill inkludera i din dagliga diet inte kommer att orsaka dåliga saker.


De mest vanliga misstagen som ger oönskade sidoeffekter är relaterade till dosering och ignorans. Ha i åtanke att bekanta dig med alla möjliga sidoeffekter. Några av artiklarna kanske inte är helt omfattande, särskilt angående sidoeffekter. Hursomhelst, du kan inte några punkter nära sektionen om fördelar, till exempel L-theanin reglerar ens blodtryck genom att sänka det, vilket är välgörande för de som upplever höga nivåer av blodtryck. Men för personer som har för lågt blodtryck, så kan L-theanin försämra ett hälsotillstånd. Därför, föreslår vi att du läser mycket och uppmärksammar detaljerna.


Vi har också nämnt viktigheten av dosering, vilket kan vara avgörande i vissa fall. När man pratar om såna supplement som Phenibut, så är doseringen mer än en primär punkt. Om man inte följer etablerade dagliga doseringar eller om man gör avbrott, så kan det orsaka svåra sidoeffekter. På grund av detta så rekommenderar vi dig alltid att börja med den lägsta doseringen och sen gradvis öka. Några av supplementena demonstrerar dess potential efter ett tag, så var tålmodig.


Om tidigare punkter inte räckte för dig att göra ett beslut så kan officiell position av såna organisationer Food and Drug Administration (FDA) eller European Food Safety Authority (EFSA) kanske hjälpa dig att göra ett beslut om du ska ta supplement eller inte. Om FDA överväger ett särskilt nootropika säkert, så kan du hitta märket GRAS (generellt igänkänt som säkert) I vissa fall, så kan inte nootropika godkännas för klinisk användning, men du kan köpa det online utan problem. Ytterligare, vissa nootropikor är olagliga i olika länder, vilket också kan vara en övervägande punkt.


Traditionell medicin mottager vanligtvis diverse åsikter om säkerhet och effektivitet av dess supplementen. Den alternativa näringen når sällan apotek, men undantag är möjliga. Olika åsikter bevisar inte dålig effektivitet, så vi rekommenderar att du forskar och samlar erfarenheter för att se om det är något som du letar efter.


När du köper online, kolla klienternas omdömen eller beskrivningarav nootropikor. Vi sätter alltid ett märke CERTIFICERAT på alla nootropikor, vilket betyder att detta supplement är labbtestat och bär analyscertifikat. Mer, vi försöker göra supplementen passande för så många personer som möjligt, genom att kolla noga så kan du se märken som GMO eller GLUTENFRITT, och PASSANDE FÖR VEGETARIANER.


Aktiva ingredienser som ger oss mer kraft, förbättrar vår prestanda, stärker koncentration och mycket mer, kallas smart drugs eller nootropika. Kanske så är de kändaste två: koffein (kaffe och te) och taurin (energidrycker).

Vi har sammanställt de mest provide och testade smart drugs för dig. Här är de 11 bästa nootropikorna och hur de funkar.Smart Drugs - 11 bästa nootropikorna:


1. L-theanin


L-theanin är en aminosyra hittad huvudsakligen i grönt och svart te. Det är också enormt populärt som ett dietsupplement. FDA (US Food and Drug Administration) godkände L-theanin för försäljning som ett säkert dietsupplement 2007. Undantag är självklart för gravida och ammande kvinnor.


En av de särskilda fördelarna med theanin är dess positive påverkan på vårt sinne och humor – det försäkrar lugn och stillhet och används också ibland för at behandla högt blodtryck.


Studier har visat att L-theanin förbättrar kognitiv funktion i hjärnan och reducerar ångest och stress. L-theanin kan också förstärka vakenhet och respons. Det ses som en naturlig antagonist mot koffein – precis som en kopp grönt te, så tenderar L-theanin så att du vaknar upp och släpper spänning.


De lugnande och balanserande effekterna kommer på grund av ökningen av alfavågor och GABA koncentration i hjärnan. Dessa neruotransmittorer influerar centrala nervsystemet och främjar avkoppling såväl som regeneration och bra sömn.Köp L-theanin från Raw Powders:


L-teanin 200 mg, rismjöl, vegetarisk kapsel (hypromellos).
2. Koffein


Den populäraste lagliga stimulerande medlet i världen är koffein. Det är ett av de populäraste och mest effektiva nootropikor, då det inte bara väcker dig utan också förbättrar vakenhet och kortar reaktionstider.


Det är därför morgonkoppen med te är den dagliga ritualen för nästa alla personer. Enligt statistik, runt om i världen, så dricks runt 2.25 miljarder kaffe varje dag.


Koffein är en naturlig substans som kan hittas inte bara i kaffebönor utan också i svart och grönt te, och i guarana och kakaobönor. Koffein finns också tillgängligt som ett dietsupplement, mest i tablettform.


Koffein är ett klassiskt nootropikum som stimulerar cirkulation av blod genom att få kärlen att kort vidgas. Till och med en liten mängd kan räcka för att stimulera nervsystem och hjärt-kärlsystem, men effekten varar inte så länge. Samtidigt som blodkärl i kroppens periferi utvidgas, så hjälper koffein även till med att minska kärl i hjärnan, vilket har en positiv effekt mot huvudvärk samt migrän.


De Europeiska och Amerikanska matmyndiheterna klassificerar koffein (med moderat konsumption) som skadefritt. Moderat betyder att konsumering inte hamnar mer än 400 mg av koffein per dag, som korresponderar till runt 4-5 koppar med kaffe om dagen. Gravida kvinnor och folk med vissa befintliga skick är exkluderade. För mycket koffein kan också ge sidoeffekter, som sömnproblem, rastlöshet, och kissenödighet. I tillägg, ett lätt beroende kan komma med reguljär tung koffein konsumption.


Beroende på typ av kaffe och förberedelsemetod, så är koffein mängd i en kopp runt 90 till 150 mg. Om man jämför – en burk med Redbull innehåller 80 mg, svart te 50 mg och ett glas Coca Cola bara 20 mg av koffein.

De som behöver vara särskilt alerta och fokuserade snabbt föredrar att använda koffein i tablettform. De är vanligtvis tillgängligt som tabletter med 200 mg per gång, som är jämlikt till 1-2 koppar kaffe.


Köp Koffein från Raw Powders:


Koffein Vattenfritt Rent 200mg, Mikrokristallint cellulosapulver (MCC) 102. 
3. Omega-3


Självklart, omega-3 borde inte saknas från listan som en av de bästa nootropikerna Omega-3 fettsyror hittas i mat som färsk fisk och oljor (till exempel linfröolja, rapsolja eller chiafrön) men kan också tas i högre doser som ett dietsupplement.


Att konsumera omega 3 är inte bara uppskattat säkert, det är viktigt för en hälsosam livsstil. Amerikas hälsomyndighet rekommenderar 100-600 mg som en daglig dos och Europeiska Matsäkerhetsmyndigheten ett intag på 250 mg per dag.


Omega-3 fettsyror är viktiga komponenter av celler och har antiflammatoriska effekter som skyddar hjärnan från skada. Andra fördelar med Omega-3 är relaterat till anti-åldrande. Om du tar för lite omega-3, så sänks hjärnhinnans cellers flexibilitet och permeabilitet, det som sänks mer är kommunikationsfart mellan hjärnceller.


Det betyder att du kan få svårigheter med koncentration och minnet. En studie av Lunds Universitet i Sverige testade kognitiv prestanda hos äldre folk. Testgruppen som mottog ett omega-3 dietsupplement fick bättre resultat på kognitiva tester. Andra riskfaktorer som blodsockernivåer, högt blodtryck, och inflammationsnivåer förbättrades också.


Ytterligare, omega-3 fettsyror är också viktigt för vårt generella välmående. – med dess hjälp, så formas lycklighetshormonet seratonin. Många som lider av serotonin brist har låga DHA nivåer, vilket kan ordnas med ett intag avomega-3 fettsyror. Ju mer omega-3 hjärnan har, desto mer kan serotonin produceras.


Andra positiva effekter av omega-3 fettsyror:


1. Produktion av livsviktiga hormoner, som seratonin.
2. Förbättring i blodlipidnivåer, till exempel kolesterol, blodsockernivåer och koagulering.
3. Nödvändigt för cellmetabolism.
4. Har en anti inflammatorisk effekt.
5. För hälsosamt hår och hud.
6. Hjälper formation av kroppens egna försvarsceller.
7. Skydd mot infektion.
8. Ögonsynsskydd.
9. Sänkning av blodtryck.
10. Förhindran mot blodproppsbildning.
11. Och mycket mer.


Köp Omega-3 från Raw Powders:


Omega Fettsyror (1 kapsel innehåller 1000 mg fiskleverolja och har 180 mg DHA och 120 mg EPA. Fiskleverolja är gjord av ansjovis och makrill fångat i Atlanten), Gelatin, Glycerin, Renat vatten. 

4. Melatonin


Melatonin är en hormon som spelar en stor roll i den mänskliga kroppen. Ljus släpper hormonet., medans mörker orsakar att produktion av melatonin ökar igen. Den ökade melatonin nivån i blodet gör oss trötta och gör så vi somnar. När morgonljuset kommer, så sänks produktion av melatonin igen, och vi vaknar sakta.


Melatonin är därför viktigt för din sömn-vaken rytm och din interna klocka. Men då man blir äldre, så sänks den naturliga produktionen av melatonin i kroppen. Medans nivåerna kan vara upp till tolv gånger högre hos barn och ungdomar på natten, så är produktion hos äldre bara tre gånger högre på natten än på dagen. Det är därför också en av orsakerna varför sömnproblem ofta utvecklas med åldern. Men inte bara det, artificiellt ljus, som klara skärmar på datorn, telefon eller många timmar framför tvn, påverkar också kroppens melatonin produktion. Skiftarbete och nattarbete stör denna naturliga rytm.


Detta är varför melatonin är så populärt som ett dietsupplement.


Om du kämpar med sömnstörning, ett melatoninsupplement kan hjälpa att reglera din sömncykel igen. Melatonin är ett av de bästsäljande nootropikorna och borde därför inte exkluderas från nån bästa nootropika lista.


Köp Melatonin från Raw Powders:


Melatonin 1mg, Kalcium, hidro, fosfat, dihydrat, Mikrokristallcellulosa, 101, Kroskarmellosnatrium, magnesiumstearat, kiseldioxid. 

5. Ashwagandha


Ashwagandha (också känt som sömnbär) är en planta som har använts inom Indisk och ayurvedisk medicin för tusentals år och har kraftfulla balanserande effekter. Den aktiva ingrediensen används ofta i naturliga lugnande medel. Det lindrar fysiska och kemiska effekter av stress. Enligt användare, så reducerar Ashwagandha inte bara stress utan reducerar också ångest och trötthet och fysisk prestanda kan också förbättras. Ashwagandha är också värdefullt för dess anti-inflammatoriska och smärtstillande funktioner.


Köp Ashwagandha från Raw Powders:


Ashwagandha (1,5% Withanolides 6:1-extrakt) 500 mg, maltodextrin DE 18 - 19, magnesiumstearat, kiseldioxid, vegetarisk kapsel (hypromellos). 
6. Bacopa Monnieri


Bacopa Monnieri har funnits lång tid i Asiatisk traditionell behandling mot många sjukdomar och fysiska störningar, som astma eller epilepsi.


Den lilla örtartade plantan innehåller ett överflöd av medicinska ingredienser som primärt skaffas från dess löv.


Bacopa Monnieri blir mer och mer populärt i Europa och Amerika på grund av dess nootropiska egenskaper. Bland andra saker, det används för att stötta minnet och förmågan att lära, som kognitiv prestanda, men det är också menat till att lätta på ångest.


Kliniska studier visar att det smarta läkemedlet Bacopa minskar ångest och depression avsevärt för studiedeltagare. Det finns också en effekt som lugnar, eftersom det reglerar aktivitet bland specifika signalsubstansreceptorer för serotoninet, som bland annat påverkar vårt humör. Bacopa Monnieri är ett nootropika som är växtbaserat, och är ett schysst tillägg till andra tillskott för hjärnan. Det övervägs att vara ett av de mest provade och bästa nootropikorna på marknaden.


Köp Bacopa Monnieri från Raw Powders:


Bacopa Monnieri 500mg 60 Tabletter
Bacopa Monnieri-extrakt 500 mg, dibasiskt kalciumfosfatdihydrat, mikrokristallin cellulosa, majsstärkelse, förgelatinerad majsstärkelse, polivynylptrrolydon (Povidon K90), hydroxipropylcellulosa, tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa, kiseldioxid, 2ste44-syra, kiseldioxid, stenesiumsyra (syloid). 
7. Rhodiola Rosea


Rhodiola Rosea (också känt som rosenrot, guldrot) är en medicinsk planta som har använts i Kinesisk medicin för århundraden i Ryska, Baltiska, Skandinaviska länder för att förbättra välmående och främja hälsosam hjärnfunktion. Den är primärt känd för reducering av stressrelaterad utmattning och samtidigt ökar mental eller kognitiv prestanda (till exempel koncentration och minne).


Den Europeiska Medicinagenturen (EMA) komme rockså till slutsatsen att Rhodiola Rosea som är en smart drug kan hjälpa att lätta symptom av stress, irritation, spänning och trötthet.


Rotextraktet från den medicinska planten hjälper din kropp att klara av hög stress eller överarbete. Nootropiska Rhodiola Rosea kan ta supp till 6-12 veckor.


Köp Rhodiola Rosea från Raw Powders:


Rhodiola Rosea Extrakt 500mg 120 kapslar
Rhodiolaextrakt (Rhodiola Rosea) (rot) 500 mg (3 % salidrosider), rismjöl, vegetarisk kapsel (hypromellos)). 
8. Alpha GPC


Alpha GPC finns redan i kroppen, i njurarna och i hjärnan. Alpha GPC omvandlas till signalsubstansen acetylkolin, som är involverat i viktiga hjärnfunktioner, inkluderat vårt minne.


Alpha GPC brist är associeras ofta med degenerativa hjärnsjukdomar som Alzheimer's sjukdom. Mångsidigt, det har observerats att ökat intag av Alpha GPC kan kontribuera till kognitiv prestanda och lärningshastighet, mer, förhindran mot trötthet och utmattning. I tillägg, studier på effektivitet av demens är pågående.


I ordning att producera ett diet supplement med Alpha GPC, så är den aktiva ingrediensen extraherad från sojalecitin. Rent pulver från Alpha-GPC finns också tillgängligt från Raw Powders.


Köp Alpha-GPC från Raw Powders:


Alpha-GPC 99% (L-alfa-Glycerylfosforylkolin) 500mg, Magnesiumstearat, Kiseldioxid, Rismjöl, Vegetarisk kapsel (Hypromellose). 
9. Lion's Mane


Dess helande krafter har varit uppmärksammade i runt 2000 år. Inom Kinesisk medicin, under Han dynastin, 200 år innan Kristus, så användes svampen redan som mat med exceptionella medicinska egenskaper.


Igelkottstaggsvamp har potenta nootropiska effekter på grund av dess association med NGF, också känt som Nervtillskottsfaktor. NGF är en liten protein som är viktig för växt och överlevnad av nervceller och är viktigt också för hälsa av vår hjärna. Ju mer nervceller det finns och desto bättre generella hälsan är, desto snabbare och effektivare kan impulser överföras.


Hjärn supplementet Igelkottstaggsvamp främjar också kognitiva funktioner för äldre och är menat till att användas för att kämpa mot demens. Den aktiva ingrediensen av svampen är särskilt potent när den tas med en källa av kolin som nootropikan Alpha GPC, då det stöttar produktion av acetylkolin (neurotransmittor vid nervändarna).


Köp Lion's Mane från Raw Powders:


Lion's Mane 5:1 Extract 500 mg. 90 Kapslar
Lion's Mane 5:1 extrakt, brunt rismjöl, vegetarisk kapsel. 
10. Phenibut


Självklart, Phenibut bör vara på listan av de bästa nootropikorna. Phenibut är ett nootropik som utvecklades i Ryssland för att behandla ångeststörningar, stamning, och rastlöshet.


Denna smart drug är ett derivat av GABA (gamma-aminosmörsyra). GABA är den primära neurotransmittorn i vår kropp som reglerar excitabilitet av centralt nervsystem. GABA försäkrar att hjärnan vår inte överreagerar. Phenibut korsar blod och hjärnbarriären effektivare än GABA, därför är det populärt som ett dietsupplement.


Smart Drug Phenibut ökar huvudsakligen vår motivation och koncentration.


Phenibut förbättrar också kvalitet på sömn och har humörhöjande effekter. Dess antidepressiva effekter kan också reducera irritation och trötthet. Phenibut är ett av de bästa och bäst säljande nootropikor då det förser balans och på samma gång så stärks mentala fokusen. För mer information om Phenibut, kolla vår andra artikel.


Köp Phenibut från Raw Powders:


Phenibut HCL 500 mg. 90 Kapslar
Fenibut (β-Fenyl-γ-aminosmörsyra) 500mg, Mikrokristallin cellulosa, Magnesiumstearat, Syloid 244, Vegansk kapsel. 
11. Noopept


Många användare tycker att Noopept dietsupplementet är det nootropikan i världen, då dess effekter kan kännas nästan direkt.


Med denna smart drug, så kan du öka intellektuell prestanda, concentration och minne kortsiktigt. Detta supplement är därför idealiskt under studier, tentor, innan promovering och annat.


Komponenterna av denna syntetiska nootropik molekyl stimulerar energi impulser i hjärnan som stärker neuronala anslutningar. Det förbättrar kommunikation mellan de två hemisfärerna av hjärnan, således blir informationsbearbetning bättre. Bra utövande med Noopept blir lättare, förmågan att tänka och lära blir bättre, och kortsiktigt och långsiktigt minne dessutom.


Enligt nya studier, så har Noopept också neuroprotektiva krafter och skyddar hjärnan från åldersrelaterad försämring eller konsekvenser av alkoholmissbruk. Noopept används också för depression på grund av dess anti ångest effekt.


Köp Noopept från Raw Powders:


Noopept Tabletter
Noopept 15mg, mikrokristallin cellulosa, dikalciumfosfat, kroskarmellosnatrium, magnesiumstearat, kiseldioxid, krita. Textförfattare:
Kay Svegler
Communications, PR, American Studies, University of Leipzig
Journalist and freelance writer (e.g. Süddeutsche Zeitung, BILD, MDR etc.)
Former Senior PR Manager for Fischer Appelt, Sustainability and Diversity Manager for DKB