EFFEKTER AV SPIRULINA: SUPERMAT AV SJÖGRÄS

Effekterna av spirulina är för närvarande föremål för en livlig debatt. Som en av de äldsta cyanobakterierna i världen har spirulina betraktats som ett oumbärligt livsmedel och botemedel i många delar av världen i tusentals år och har sedan några år tillbaka uppskattats över hela världen som den senaste supermaten. Å andra sidan har dock vissa studier kastat tvivel på spirulinas högt prisade effekter. Därför frågar vi oss: Vad är spirulina bra för, skiljer sig spirulinapulverets effekt från spirulinatabletter och håller kosttillskottet vad det lovar?
En titt på ingredienserna och Spirulinas näringsvärden ger de första ledtrådarna. Algen växer främst i sötvatten som är rikt på mineraler, men kan också hittas i saltvatten. Den anses vara ett proteinrikt livsmedel (andelen är cirka 60 %) och är rik på B-vitaminer, aminosyror och spårämnen.
Spirulina ingredienser och näringsvärden:
> Järn
> Selen
> Magnesium
> Kalium
> Betakaroten
> Kalcium
> Linolensyra
> Tyrosin
> E-vitamin
> Pigment: fykocyanin och klorofyll
> Fosfor
Baserat på dessa ingredienser och användningen av spirulina, bland annat inom traditionell medicin, kan följande möjliga effekter av spirulina uppstå:
> stärker immunförsvaret
> ger energi
> hämmar inflammation
> har en antioxidanteffekt
> har en antiviral effekt
> stöder hjärt- och kärlhälsa
> kan bidra till viktminskning
> kan hjälpa till att kompensera för näringsbrist.
Effekterna av Spirulina tabletter, pulver eller kapslar skiljer sig inte åt (vid korrekt användning). Det enda viktiga är att respektive produkt är av hög kvalitet: ren, testad och helst framställd i ett vattenbruk (för att utesluta föroreningar eller gifter).
Algen är populär eftersom det är en naturprodukt och spirulina-biverkningar är mycket sällsynta. Men för att kunna njuta av de bästa möjliga fördelarna med spirulina är det viktigt att använda den på rätt sätt. Läs mer i bloggen: Dosering av spirulina.
Spirulinas användningsområden: Vad är spirulina bra för?
Användningsområdena är mycket omfattande och sträcker sig från vanliga kosttillskott till koststöd och användning av spirulina som kosmetika. Alla de nämnda effekterna av mikroalgerna kan dock inte baseras på vetenskapligt bevisade studier utan tvivel, eftersom många baseras på ett fåtal laboratorie- eller djurförsök. Vi vill ändå ta en närmare titt på några av spirulinaalgernas potentiella effekter.
Spirulina inom kosmetikaindustrin
Cyanobakterien innehåller mycket fykocyanin, som också ger den sin slående grönblå färg.
Antioxidanter, vitaminer och näringsämnen (bland annat selen, E-vitamin och tyrosin) har också en antioxidantverkan. De skyddar alltså kroppens celler från fria radikaler, som bland annat är ansvariga för åldrandeprocessen och vissa sjukdomar.
Detta utnyttjas inte bara av livsmedelsindustrin för att färga vissa produkter med algen, utan även av kosmetikaindustrin med spirulina anti-aging-produkter. Många användare svär på den skyddande spirulinaeffekten för hud och hår. Förutom krämer, ansiktsmasker och andra skönhetsprodukter med spirulina är populära för att bromsa hudens åldrandeprocess.
Skönhetsmasker sägs skapa mjuk hud och en fräsch hy, och trötta ögonpartier sägs gynnas av spirulinas uppstramande effekt på huden. Effekten av spirulina för håret beskrivs som: mer styrka, glans, mindre torrhet, helt enkelt friskt hår. Dessutom sägs intag av spirulina motverka håravfall.
Spirulinas effekt på viktminskning
Mikroalgen används ofta som stöd vid bantning. Å ena sidan stimulerar den ämnesomsättningen, å andra sidan innehåller den protein och viktiga näringsämnen som ska dämpa aptiten på stora måltider men samtidigt förse kroppen med viktiga näringsämnen.
Spirulinas effekt på tarmhälsan
Spirulinas effekt på tarmarna har främst varit känd inom alternativmedicinen. En ganska obehaglig biverkning i början av intaget kan vara ökad gasbildning i tarmen, eftersom ämnesomsättningen och mag-tarmrörelserna stimuleras. Spirulina sägs också bidra till en sund tarmflora. Patogener bryts ner och transporteras ut ur kroppen. Denna effekt av Spirulinaalgen sägs också stödja kroppen vid avgiftning. Ett populärt underlag för dieter.
Spirulinas effekt på hjärta, cirkulation, kolesterol med mera.
Enligt vissa studier hjälper intag av mikroalgen också till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar: bland annat reglerar den blodtrycket, sänker kolesterolet, stärker immunförsvaret och förebygger näringsbrist. Spirulina är också mycket populär vid järn- och vitaminbrist (vilket leder till sömnproblem, trötthet, orkeslöshet osv.).
På grund av de många hälsofrämjande näringsämnena kan Spirulinaeffekten också vara stödjande vid vissa fall av sköldkörtelsjukdomar. Men: redan existerande tillstånd och bristsymptom är alltid komplexa och individuella. Användningen av spirulina bör därför alltid diskuteras med en specialistläkare, även för att utesluta biverkningar eller interaktioner.
Läs mer om spirulinas biverkningar här.
Spirulina som kosttillskott
Som kosttillskott betraktas spirulina som en superfood. På grund av sitt höga näringsinnehåll har cyanobakterier och alger värderats som ett viktigt livsmedel i många länder (bland annat Australien och Centralamerika) i århundraden.
Mikroalgerna finns också tillgängliga i Europa: du kan köpa dem som spirulina kapslar eller spriulina pulver, som du kan tillsätta i müsli eller drycker. Algen kan också bidra till att kompensera för en viss näringsbrist i vegansk och vegetarisk kost och uppskattas för sin hälsofrämjande effekt.
Källor:
https://herbano.com/de/ratgeber/spirulina
https://de.wikipedia.org/wiki/Spirulina
https://www.medizin-transparent.at/spirulina-wirkung/
https://www.freundin.de/kochen-spirulina-gesund
Textförfattare:
Kay Svegler
Kommunikation, PR, Amerikanska studier, University of Leipzig
Journalist och frilansskribent (t.ex. Süddeutsche Zeitung, BILD, MDR etc.).
Tidigare Senior PR Manager för Fischer Appelt, hållbarhet och mångfaldsansvarig för DKB.