Adaptogener är örter som fungerar som naturliga steroider för att förbättra hälsan och öka immuniteten. Dessa örter innehåller föreningar som kallas fytokemikalier (vegetabiliska livsmedel innehåller tusentals naturliga kemikalier som ökar kroppens förmåga att bekämpa sjukdomar). Många adaptogena örter har sitt ursprung i asiatiska kulturer där människor lever mycket längre. Vissa adaptogener används för att bekämpa ångest, depression, trötthet, sömnlöshet, högt blodtryck, diabetes, hjärtsjukdomar, cancer och till och med för att bromsa åldrandet. Dessa ämnen hjälper kroppen att anpassa sig till fysisk, känslomässig och miljömässig stress. De fungerar genom att öka motståndskraften mot stressorer och förbättra den allmänna hälsan. Adaptogener kan minska stressnivåerna, vilket är anledningen till att många människor använder dem för att övervinna ångest och depression. De kan också hjälpa till med sömnlöshet och trötthet. Vissa adaptogener kan till och med förbättra idrottsliga prestationer.

Det finns många olika typer av adaptogener, inklusive örtextrakt, svampar och till och med kemikalier. Många adaptogener är av naturligt ursprung, till exempel ginseng, mistel (Ashwagandha), rhodiola (Rhodiola), eleutherococcus, cordyceps svamp och roten av pepparkakspeppar (Maca). Andra adaptogener tillverkas, t.ex. extrakt, tabletter, pulver osv. av de ovan nämnda örterna.

 

Historisk användning av adaptogener

Även om många av de örter som nu betraktas som adaptogener har använts i århundraden i terapeutiska syften, var det först i början av 1900-talet som deras unika egenskaper upptäcktes, när forskare började studera traditionella örter som används inom kinesisk medicin. De studerade varje ört för att fastställa vilka egenskaper som gör dem unika och hur de kan användas för att stödja kroppens system och främja optimal hälsa. Sedan dess har forskarsamhället utforskat och forskat om dessa örter, och läkare och örtmedicinare har använt dem för att behandla ett stort antal sjukdomar och främja en hälsosam livsstil. I dag har termen "adaptogen" blivit det accepterade namnet på dessa örter, vilket har bidragit till att informera den moderna världen om deras olika fördelar.

 

Fördelar med adaptogener

Även om varje adaptogen har specifika egenskaper och fördelar finns det några gemensamma fördelar som man bör känna till:

- De flesta av dessa är gemensamma nyttigheter som bör nämnas. En av de viktigaste fördelarna med adaptogener är deras förmåga att hjälpa till att reglera normala nivåer av stresshormoner. Detta gäller särskilt vid ångest, som ofta orsakas av höga nivåer av stresshormoner som kortisol. Vissa adaptogener, som Reishi och Rhodiola, har visat sig upprätthålla hälsosamma kortisolnivåer, bidra till att lugna ångest och främja avslappning, Ashwagandha, bidra till att upprätthålla hälsosamma nivåer av kortisol och serotonin, vilket bidrar till att ge en känsla av lugn avslappning utan den sömnighet som orsakas av läkemedel som bensodiazepiner (depressiva medel för det centrala nervsystemet, "lugnande medel"). Vad serotonin är och vad du behöver veta om det hittar du här.

- Upprätthåller hälsosamma energinivåer. Adaptogener har visat sig främja koncentrationen och hjälpa till att förebygga stress, ångest och trötthet. 

- Stödjer ett hälsosamt immunförsvar. Adaptogener skyddar mot stress och infektioner som förkylning och influensa.

 

Hur adaptogener fungerar

Det finns flera olika teorier om hur adaptogener faktiskt fungerar. En av de vanligaste förklaringarna är att adaptogener fungerar genom att hålla kroppens hormoner i balans. Eftersom stress, dålig kost och ohälsosam livsstil kan leda till obalans av hormoner i våra kroppar, som kortisol, dopamin (en naturligt förekommande kemisk förening som produceras i kroppen, en neurotransmittor) och serotonin (en biologiskt aktiv substans, ett hormon och en neurotransmittor, en monoaminneurotransmittor som syntetiseras i hjärnan från tryptofan), har det visat sig att adaptogener kan hjälpa till att återupprätta en hälsosam balans av hormoner. Många adaptogener fungerar genom att öka nivåerna av nyckelhormoner som serotonin och minska nivåerna av stresshormoner som kortisol. En annan vanlig förklaring till hur adaptogener fungerar är att de hjälper kroppen att producera mer av de naturliga kemikalier, till exempel antioxidanter, som människor ofta inte får i sig tillräckligt mycket av genom maten. Läs mer om vad antioxidanter är och varför de behövs här.

 

Risker och biverkningar

Även om adaptogener i allmänhet är säkra att ta finns det några vanliga biverkningar att vara medveten om, liksom vissa grupper som inte bör ta dem. Eftersom varje adaptogen har unika egenskaper och fördelar kan olika örter vara mer eller mindre lämpliga för olika personer:

- Rhodiola bör inte användas av personer med högt blodtryck eller som tar blodtrycksmedicin. Läs mer om vad radiola är här.

- Ashwagandha undviks bäst av gravida kvinnor eftersom den kan orsaka sammandragningar i livmodern. Läs mer om vad ashwaganda är här.

 

Hur används adaptogener?

Det är inte svårt att införliva adaptogener i din dagliga kost och rutin, eftersom du kan hitta dessa berikade livsmedel i matbutiken. Adaptogener kan tas ensamma eller i kombination med andra kosttillskott. Vissa människor lägger till en adaptogen till sin kost och lägger sedan till fler senare. Andra gillar att prova olika kombinationer. De kan kombineras med olika andra örter, tas som te eller tas i form av adaptogen pulver eller kapslar. Alla metoder är acceptabla och användbara, det viktiga är att välja den som passar dig bäst och som du gillar.