VAD ÄR ÖSTROGEN? MIRAKELHORMONET SOM DU MÅSTE KÄNNA TILL

Visste du att östrogen är det viktigaste kvinnliga hormonet? Utan tillräckligt med östrogen skulle kvinnor inte kunna njuta av sina bästa år i livet. Läs vidare för att få veta mer om östrogen, dess olika typer och vad som orsakar brist på östrogen.
Vad är östrogen?
Östrogen är ett hormon som är viktigt för den kvinnliga reproduktionen och har många fördelar för kvinnokroppen. Det produceras i äggstockarna och ansvarar för att kontrollera de kvinnliga reproduktionsorganen. Tillsammans med progesteron (ett steroidhormon som produceras av corpus luteum, moderkakan och binjurebarken, läs mer om progesteron här) är det ett av de viktigaste hormonerna som frisätts under klimakteriet. Kvinnor producerar östrogen i äggstockarna, fettvävnaden och matsmältningssystemet. När kvinnor når klimakteriet minskar mängden östrogen i kroppen gradvis. Detta kan få många konsekvenser för kroppen och den allmänna hälsan.
Fördelar med östrogener
- Reproduktiv hälsa. Kvinnors reproduktiva hälsa är starkt beroende av tillräckliga nivåer av östrogen. När östrogennivåerna är låga kan oregelbundna menstruationer, smärtsamma menstruationer och problem med att bli gravid uppstå. Kvinnor med låga östrogennivåer kan uppleva obehagliga upplevelser under samlag på grund av lägre nivåer av smörjning och minskad libido.
- Östrogener är viktiga för benutvecklingen hos kvinnor. Kvinnor med låga nivåer av östrogener kan ha en ökad risk för frakturer och osteoporos.
- Humör. Östrogener har stor inverkan på humöret genom att reglera hormoner som påverkar vårt tänkande och välbefinnande. För kvinnor som går igenom klimakteriet kan minskningen av östrogennivåerna under denna period leda till humörförändringar och ibland till och med depression.
- Hudhälsa. Kvinnor som har minskade östrogennivåer, till exempel kvinnor som går igenom klimakteriet, kan uppleva minskad hudtjocklek, rynkor och slapphet.
- Hjärtats hälsa. Östrogener har visat sig ha en positiv effekt på hjärthälsan. För kvinnor som har gått igenom klimakteriet är lägre östrogennivåer förknippade med en ökad risk för hjärtsjukdomar.
Minskade nivåer av östrogen i kroppen
Under klimakteriet upplever många kvinnor en minskning av östrogennivåerna, vilket kan orsaka många biverkningar, bland annat värmevallningar och humörsvängningar. Även om minskade östrogennivåer kan vara en naturlig del av åldrandeprocessen finns det många skäl till varför en kvinna kan uppleva minskade östrogennivåer när hon är ung. Om du upplever något av följande symtom ska du se till att gå till din läkare eftersom det kan vara ett tecken på att dina östrogennivåer är lägre än normalt:
- Hettflimmer: Detta är en plötslig känsla av värme och svettning som inträffar utan förvarning.
- Förändringar i humöret: Om du märker att du är mer irriterad, orolig eller ledsen än vanligt kan detta vara ett tecken på att dina östrogennivåer är lägre än normalt.
- Sömnlöshet: Hettan och humörförändringar är ofta förknippade med sömnstörningar och är ett vanligt symtom på lägre östrogennivåer.
- Vaginal torrhet: Vaginal torrhet kan göra samlag mycket smärtsamt och göra det svårt för en kvinna att nå orgasm.
- Hudförändringar: När vi åldras tenderar huden att bli tunnare och torrare, men lägre östrogennivåer kan påskynda denna process.
En obalans mellan testosteron och östrogen
I vissa fall kan låga östrogennivåer vara förknippade med en obalans mellan testosteron (ett steroidhormon, läs mer om det här) och östrogen (det kvinnliga könshormonet). När en kvinnas kropp producerar mer testosteron än östrogen ökar risken för PMS. Detta kan leda till oönskad hårväxt, humörsvängningar och minskad sexlust. Det kan också påverka fertiliteten, eftersom höga testosteronnivåer kan minska en kvinnas fertilitet. Det bästa sättet att bekämpa denna obalans är genom en välbalanserad kost. Genom att äta livsmedel som är rika på östrogen, till exempel sojabönor, kidneybönor, broccoli, linfrön och äpplen, kan du upprätthålla hälsosamma östrogennivåer i hela kroppen.
Typer av östrogener i kvinnokroppen
Östrogener kan delas in i två undergrupper: endogena och exogena. Endogena östrogener produceras av kroppen, medan exogena östrogener kommer från externa källor. Det viktigaste endogena östrogenet är östradiol. Det är ansvarigt för många av de funktioner som östrogener är kända för, inklusive reproduktion, benhälsa och sexlust. Östradiol kan omvandlas till en annan typ av östrogen, östron, som också produceras av kroppen. Exogena östrogener kan produceras genom att ta östrogentillskott. De två vanligaste östrogentillskott som ordineras är östradiol och estriol. Även om dessa tillskott ofta är fördelaktiga är det viktigt att rådgöra med din läkare om lämplig dosering i ditt särskilda fall.
Hur kan jag öka mängden östrogen i min kropp?
För optimala nivåer av östrogen i kroppen är det viktigt att följa en hälsosam kost. Det är också viktigt att motionera regelbundet och att inte röka för att minska risken för cancer, eftersom östrogennivåerna är mycket viktiga i kampen mot cancerceller, så det är viktigt att övervaka dina nivåer regelbundet och göra kontroller i tid.
För att hjälpa dig att upprätthålla hormonbalansen och hälsosamma östrogennivåer finns här några tips om hur du kan uppnå detta:
- En hälsosam kost är viktig för alla aspekter av hälsan, inklusive hormonhälsa. En kost som är rik på grönsaker, baljväxter och frukt kan bidra till att öka östrogennivåerna.
- Sömn av god kvalitet är viktigt för många aspekter av hälsan, inklusive hormonhälsa. Sömn kan bidra till att balansera östrogen och andra hormoner.
- Minska stressiga situationer, eftersom stress kan påverka hormonnivåerna i kroppen och bör undvikas så mycket som möjligt.
- Sockerintag, eftersom socker är förknippat med förändringar av hormonnivåerna i kroppen.
- Tillräckligt intag av vatten i kroppen - hydrering kan hjälpa till att reglera hormonnivåerna och hålla kroppen frisk.
- Fysisk aktivitet kan bidra till att öka nivåerna av östrogen och många andra hormoner i kroppen.
- Undvika/avstå från rökning och alkohol - rökning och alkohol kan ha en negativ effekt på hormonnivåerna i kroppen, inklusive östrogen.
För mer information om hormoner hos män och kvinnor, se: Vad är hormoner och hur påverkar de kroppen?; Melatonin, vad är det och hur fungerar det?; Vad är sköldkörteln? Vilka är dess funktioner?; Vad är serotonin?.