Sköldkörteln är ett litet fjärilsformat organ som ligger i den nedre delen av halsen och beskrivs ofta som kroppens "master controller". Detta viktiga organ ansvarar för produktionen av hormoner som hjälper till att reglera kroppens ämnesomsättning (läs mer om vad mänsklig ämnesomsättning är här), energinivåer och allmänt välbefinnande. Att förstå sköldkörtelns struktur och funktion kan hjälpa dig att förstå vikten av att upprätthålla en sund hormonbalans. I den här artikeln tar vi en detaljerad titt på sköldkörteln och utforskar dess olika roller i kroppen.

 

Sköldkörtelns struktur och funktion

Sköldkörteln består av två lober som är förbundna med en tunn skiljevägg. Sköldkörteln styrs av särskilda nervceller som finns i hjärnan: hypotalamus och hypofysen. De styr produktionen av sköldkörtelhormoner genom att signalera hur mycket hormoner kroppen behöver. Sköldkörteln består också av ett nätverk av blodkärl och lymfkärl som hjälper till att transportera hormoner och näringsämnen till alla delar av kroppen.

 

- Hypotalamus är en liten körtel i hjärnan som ansvarar för att övervaka kroppens ämnesomsättning och förändringar i hormonnivåerna. När ämnesomsättningen eller hormonnivåerna i kroppen är lägre än den nödvändiga nivån skickar hypotalamus ett meddelande till hypofysen.

 

- Hypofysen är en liten körtel som ligger under hypotalamus och bakom näsan. Denna körtel utsöndrar ett hormon som kallas sköldkörtelstimulerande hormon (TSH). TSH färdas i blodomloppet till sköldkörteln, där det stimulerar produktionen av två andra hormoner som är mycket lika varandra, tetrajodtyronin (T4), även känt som tyroxin, och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner härrör från aminosyran tyrosin: T3 har tre jodatomer och T4 har fyra jodatomer. Båda dessa hormoner färdas genom blodomloppet till hjärnan och nervsystemet, levern, matsmältningskanalen, musklerna och alla andra delar av kroppen för att orsaka förändringar i ämnesomsättningen och hormonnivåerna.

 

Symtom, diagnos och behandling av sköldkörtelrubbningar

Sköldkörteln kan fungera dåligt när den producerar för lite eller för mycket hormon, dvs. när den inte kan reglera rätt och tillräcklig mängd hormon i kroppen. Riskfaktorer för sköldkörtelrubbningar kan vara: genetik, ålder, livsstil, kost och vissa mediciner. De vanligaste sköldkörtelstörningarna är:

- Hypotyreos - ett tillstånd där sköldkörteln är underaktiv och mindre tyroxin produceras än normalt. Detta kan leda till metaboliska störningar, minskade energinivåer, trötthet, depression och viktökning. 

- Hypertyreoidism - ett tillstånd där sköldkörteln är överaktiv och produktionen av tyroxin är högre än normalt. Detta kan leda till ökad ämnesomsättning, ökade energinivåer, sömnlöshet och viktminskning. 

- Hashimotos sjukdom är ett tillstånd där kroppens immunsystem angriper och skadar sköldkörteln. Detta kan leda till hypotyreos och inflammation i sköldkörteln. 

 

Kost- och livsstilstips för att bibehålla en frisk sköldkörtel.

En hälsosam kost och livsstil kan bidra till att upprätthålla en frisk sköldkörtel och förebygga sköldkörtelrubbningar. Håll en hälsosam kroppsvikt, praktisera stresshanteringstekniker, motionera regelbundet, drick mycket vatten och rök inte. En hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter och frön kan bidra till att upprätthålla en frisk sköldkörtel. Undvik jodsalt, goitrogena livsmedel (kål, broccoli, blomkål, brysselkål, kinakål (en typ av Pekingkål), wasabi, sötpotatis, paprika, persikor), begränsar koffeinintaget, äter livsmedel som är rika på jod (skaldjur, jodsalt, potatis, avokado, bananer, melon, alger, mandlar och russin), äta rikligt med livsmedel som är rika på järn (baljväxter, gröna bladgrönsaker, valnötter och mandlar), vitamin B2 och vitamin B3 (bönor, nötter och fullkorn).

 

Vanliga frågor om sköldkörteln

- Kan motion påverka sköldkörteln? 

Ja, motion kan påverka sköldkörteln. Regelbunden motion kan bidra till att upprätthålla en frisk sköldkörtel genom att förbättra ämnesomsättningen, vilket kan bidra till att förbränna överflödiga kalorier och minska risken för fetma. 

 

- Hur kan jag förebygga sköldkörtelrubbningar?

Du kan förebygga sköldkörtelrubbningar genom att följa en hälsosam kost och livsstil. 

 

- Vilka tecken och symtom på en sköldkörtelrubbning finns det? 

Symtom på en sköldkörtelrubbning kan vara trötthet, viktökning eller viktnedgång, sömnstörningar, humörsvängningar, ihållande värme- eller köldkänslor samt förändringar i hår och hud. 

 

För fler artiklar om hormoner, se:

Vad är hormoner? Hur påverkar de kroppen?;

Vad är östrogen?;

Vad är serotonin?;

Melatonin, vad är det och hur fungerar detta hormon?.