Hormoner är kemiska föreningar som produceras av kroppen och som styr aktiviteten i varje cell i kroppen. Hormonproduktionen stimuleras av en mängd olika faktorer och stimuli, som kan vara externa eller interna. Det endokrina systemet består av många olika organ, körtlar och strukturer som har olika funktioner. Hormoner finns i blodet, urinen och saliven och är viktiga för att reglera tillväxt, ämnesomsättning (du kan läsa vad metabolism är här) och olika andra kroppsfunktioner samt för att upprätthålla livet. Hormoner kan påverka kroppen på många olika sätt. De kan styra humöret, energinivåerna, ämnesomsättningen  och olika andra fysiologiska processer. De kan också vara ansvariga för förändringar i kroppssammansättningen, t.ex. förändringar i kroppsfett och muskelmassa. Hormoner är dynamiska och förändras ständigt och kan därför ha en betydande inverkan på kroppens funktion. Att förstå hur hormoner fungerar och hur de kan påverka kroppen är viktigt för optimal hälsa och välbefinnande.

 

Vad är hormoner?

Hormoner är ämnen som utsöndras av organ eller vävnader, som transporteras i blodomloppet och orsakar vissa metaboliska effekter i olika organ eller vävnader. De är det endokrina systemets kemiska budbärare och spelar en viktig roll för att reglera ämnesomsättningen, tillväxten och utvecklingen samt upprätthålla homeostas (kroppens stabila tillstånd, där hela kroppen fungerar på ett balanserat sätt med hjälp av hormonerna och det centrala nervsystemet, läs mer om detta här). Hormoner kan vara naturliga eller syntetiska. Naturliga hormoner produceras av kroppen, medan syntetiska hormoner är konstgjorda ämnen som efterliknar effekterna av naturliga hormoner. Hormoner utsöndras av olika körtlar, bland annat de endokrina körtlarna, äggstockarna, testiklarna, sköldkörteln, bukspottkörteln, bisköldkörteln, binjurarna och hypofysen. Blodet transporterar dem till vävnader eller organ där de verkar via receptorer. De inaktiveras sedan och utsöndras i urinen eller omvandlas till andra hormoner.

 

Typer av hormoner

Steroider. Detta är den mest kända typen av hormon och omfattar kolesterol och könshormoner (t.ex. androgener (manliga könshormoner), östrogener (kvinnliga könshormoner) och progesteron (steroidhormon)).

 

Proteinhormoner. Dessa hormoner består av proteiner. De inkluderar insulin (ett hormon som produceras i bukspottkörteln) och gastrin (ett hormon som produceras i magsäckens pylorus). 

 

Peptidhormoner. Det är små föreningar som består av aminosyror. De omfattar oxytocin (däggdjurshormon), sekretin (mag- och tarmhormon), endorfiner (polypeptidneuromodulatorer) och vasopressin (produceras av hypotalamus). 

 

Mineraler och vitaminer. Dessa har en liten hormonliknande effekt. Till exempel zink, järn osv.

 

Hur påverkar hormonerna kroppen?

Det endokrina systemet reglerar de flesta av kroppens funktioner. Till dessa hör tillväxt och utveckling, ämnesomsättning, humör och sömncykler, immunfunktion och reproduktion. (Läs mer om det endokrina systemet här.) Alla dessa processer och funktioner kräver hormoner för optimal hälsa. Även om kroppen producerar dessa ämnen naturligt kan de också tas externt i form av kosttillskott. Melatonintillskott kan till exempel bidra till att förbättra sömnkvaliteten, Cordyceps kapslar eller pulver kan stödja en normal immunfunktion genom att innehålla många av de vitaminer som kroppen behöver. Hormoner är nycklarna som låser upp kroppens grundläggande funktioner, från utseende till ämnesomsättning. Det betyder att när kroppen inte producerar tillräckligt med hormoner kan dessa processer bli tröga eller fungera dåligt. Till exempel: 

- Tillväxten och utvecklingen kan försämras;

- ämnesomsättningen kan sakta ner så mycket att man kan gå upp i vikt;

- humör och sömncykler kan störas, vilket kan leda till sömnlöshet eller extrem irritabilitet;

- Immunförsvaret kan vara nedsatt, vilket gör personen mer mottaglig för sjukdomar.

 

Hormonproduktionen styrs av hypotalamus och hypofysen. Dessa två körtlar producerar frisättande hormoner som aktiverar andra endokrina körtlar och får dem att frisätta sina egna hormoner. Hormonerna går genom blodomloppet och når alla delar av kroppen, inklusive lever, fett, muskler och hud. De kan binda till receptorer i dessa områden. Hormonets bindning till receptorn är en irreversibel process och leder till aktivering av cellen. De aktiverade cellerna kan sedan ge effekter i olika delar av kroppen.

 

Typer av hormoner

Det endokrina systemet producerar många olika hormoner, som alla har olika roller och påverkar kroppen på olika sätt.

 

Androgener. Till exempel: testosteron (läs vad testosteron är här), dehydroepiandrosteron (DHEA) och androstenedion. Dessa är vanligtvis förknippade med manliga egenskaper, men produceras även av kvinnor. Androgener är ansvariga för att reglera ämnesomsättningen, immunförsvaret och den sexuella funktionen. 

 

Östrogen. Kvinnor producerar större mängder av detta hormon under menstruationen. Det är viktigt för reproduktiv hälsa och reglerar även fett- och kalciumnivåerna i kroppen. Läs mer om hormonet östrogen här.

 

Kortisol. Detta hormon produceras av binjurarna och är ofta förknippat med stress. Det är användbart på kort sikt, men för höga nivåer kan vara skadliga.

 

DHEA (Dehydroepiandrosteron). Det är en föregångare till östrogen och testosteron, dvs. det omvandlas i kroppen till ett av dessa hormoner. Det produceras av binjurarna och hjärnan. Läs mer om DHEA (Dehydroepiandrosteron) här.

 

HGH (Human Growth Hormone). Detta hormon produceras också av hypofysen (efter hjärnan) och är viktigt för tillväxt och utveckling.

 

Insulin. Detta hormon produceras av bukspottkörteln. Det reglerar blodsockernivån. Läs mer om vad insulinhormon är här.

 

Melatonin. Melatonin produceras av tallkottkörteln och är viktigt för att reglera sömncykeln och andra metaboliska processer i kroppen. Läs mer om melatoninhormonet här.

 

Prolaktin. Detta hormon produceras av hypofysen och är viktigt för mäns och kvinnors reproduktiva hälsa.

 

Sköldkörtelhormoner (thyroidiner). Dessa hormoner produceras av sköldkörteln och är viktiga för regleringen av ämnesomsättningen. Läs mer om sköldkörteln här.

 

Vad är en hormonell obalans?

Hormonobalans uppstår när det finns ett överskott eller en brist på hormoner, eller när hormonnivåerna är i obalans med andra kroppsfunktioner. Hormonobalans kan förekomma i alla åldrar, men är vanligast hos yngre människor. De vanligaste hormonella obalanserna orsakas av obalans i östrogen-, progesteron-, testosteron- och sköldkörtelhormonerna. Dessa obalanser kan leda till en rad olika symptom.

 

Faktorer som påverkar hormonnivåerna:

- Ålder: När vi blir äldre minskar hormonnivåerna naturligt. 

- Motion: Motion har visat sig ha en positiv effekt på hormonnivåerna och kan vara mycket fördelaktigt för den allmänna hormonella hälsan. 

- Näring: kosten har visat sig vara mycket viktig för optimal hormonstatus och har en betydande inverkan på hormonnivåerna. 

- Sömn: är mycket viktig för kroppen och har en betydande inverkan på hormonnivåerna.

- Stress: kan vara mycket skadligt för hormonhälsan och har visat sig sänka hormonnivåerna.

- Genetik: Även om ovanstående faktorer kan påverka hormonnivåerna är genetiken också mycket viktig.

 

Vad händer när hormonerna är i obalans?

Om hormonerna är i obalans kan något av följande symtom uppstå:

- Humörsvängningar: Detta är ett av de vanligaste tecknen på hormonobalans, särskilt hos kvinnor. Det kan vara ett tecken på progesteronbrist.

- Oregelbundna menstruationer: kan vara ett tecken på östrogenbrist eller en obalans mellan östrogen och progesteron.

- Oväntad viktökning: kan vara ett tecken på en överaktiv sköldkörtel eller insulinresistens.

- PMS och kramper: kan vara ett tecken på progesteronbrist.

- Akne: kan vara ett tecken på överskott av manliga hormoner, t.ex. testosteron.

 

De vanligaste hormonstörningarna:

Överskott av östrogener. Detta kan orsakas av överaktiva äggstockar, polycystiskt äggstockssyndrom, fet mat, låg fysisk aktivitet eller andra faktorer. Östrogen kan också omvandlas till andra typer av hormoner, inklusive androgener. Överskott av androgener hos kvinnor kan orsaka hårväxt med manligt mönster, akne och andra symtom.

 

Progesteronbrist. Detta kan orsakas av underaktiva äggstockar, livmoderfibroider, fet mat, låg fysisk aktivitet eller andra faktorer. Progesteron är viktigt för fostrets och moderkakans utveckling, och brist på progesteron kan öka risken för missfall. 

 

Överskott av testosteron. Detta kan orsakas av polycystiskt äggstockssyndrom, överaktiva binjurar, låg fysisk aktivitet eller andra faktorer. Hos både män och kvinnor kan testosteron omvandlas till östrogen, vilket kan ge symptom som ökad fetthalt, humörsvängningar och brösttillväxt.

 

Brist på sköldkörtelhormon. Detta kan orsakas av autoimmuna sjukdomar, lågkaloridieter eller andra faktorer. Brist på sköldkörtelhormon kan leda till viktökning, minskad energi, ämnesomsättningsstörningar, försämrat välbefinnande och andra symtom.

 

Hur balanserar man hormoner naturligt?

Ät hälsosam mat med låg fetthalt och låg halt av raffinerat socker. Om du undviker dessa typer av livsmedel kan du bidra till att minska mängden östrogen i kroppen, vilket kan bidra till att minska symtomen på överskott av östrogen.

 

Se till att du får tillräckligt med motion varje vecka. Detta kan hjälpa till att reglera hormonnivåerna, eftersom träning frigör vissa hormoner och minskar produktionen av andra.

 

Försök att sova minst 7-8 timmar. Detta kan hjälpa till att reglera produktionen av melatonin och kortisol, två hormoner som är viktiga för att reglera ämnesomsättningen och humöret.

 

Minska stressnivåerna. Detta kan bidra till att minska kortisolnivåerna i kroppen, vilket kan hjälpa till att reglera ämnesomsättning, fett- och sockernivåer.

 

Prova några avslappningstekniker för att lugna kroppen.

 

Alla system i människokroppen är sammankopplade. Detta gäller särskilt det endokrina systemet. Obalanser i ett hormon kan orsaka eller bidra till obalanser i andra hormoner, så det är viktigt att övervaka dina hormonnivåer. Hormonobalanser kan orsakas av en mängd olika faktorer, bland annat kost, motion och stress. Det är därför viktigt att försöka upprätthålla en hälsosam livsstil för att förebygga och hantera obalanser. Om du tror att du har en hormonobalans bör du gå till din läkare för att diskutera dina symtom och ta blodprov för att kontrollera dina hormonnivåer.