VAD ÄR MELATONIN?
Melatonin (N-acetyl-5-metoxitryptamin) är ett hormon som produceras naturligt i kroppen och som hjälper till att reglera sömn- och vakencykeln. Det kallas ofta för "sömnhormonet" och är ett av de mest populära kosttillskotten på marknaden idag, som finns i olika former, till exempel melatonin pulver, tabletter eller spray.
Vad är melatonin?
Melatonin är ett hormon som produceras i kroppen av tallkottkörteln i hjärnan. Tallkottkörteln reagerar på ljus genom att minska melatoninproduktionen och på mörker genom att producera mer av hormonet. Melatonin är ansvarigt för att reglera sömncykler, humör och immunsystemets funktion (läs mer om hur du stärker och upprätthåller ett friskt immunsystem här). Det används också för att behandla sömnstörningar, ångest och depression samt näthinnesjukdomar. Läs om melatonins övriga fördelar här. Och här kan du läsa om användningen av melatonin.
Vissa människor tar melatonin som kosttillskott för att hjälpa till att reglera sömnen eller förbättra sömnkvaliteten. (Se här för fler sätt att förbättra sömnkvaliteten.) Melatonin finns som ett fristående kosttillskott eller i kombination med andra ingredienser som t.ex:
- L-tryptofan (en aminosyra som hjälper kroppen att producera serotonin, ett humörstabiliserande hormon. Läs mer om serotonin här).
- 5-HTP (en föregångare till serotonin).
- Vitamin B6
- Örter som passionsblomma (en lugnande och sömnreglerande ört).
- Coenzym Q10 (antioxidant som främjar kardiovaskulär hälsa)
- Ginkgo (kognitiv förstärkare)
Vad hämmar den naturliga produktionen av melatonin?
Dagens människa står inför ett grundläggande, hälsofarligt problem: den naturliga dag-nattrytmen baserad på soluppgång och solnedgång är inte längre normen för alla. Konstgjort ljus i våra hem, arbete framför ljusa skärmar eller att tillbringa otaliga timmar framför våra smartphones och TV-skärmar påverkar alla den naturliga produktionen av melatonin. Dessutom rubbar skiftarbete eller nattarbete och flygningar över olika tidszoner vår sömnrytm fullständigt. Stress, överdriven alkohol-, tobaks- och kaffekonsumtion är ytterligare störningar som kan rubba melatoninbalansen.
Alla dessa faktorer leder till olika sömnproblem, rastlösa nätter och dålig kvalitet på vilan, vilket kan påverka vår fysiska och psykiska hälsa på lång sikt.
Forskare tror att säsongsbetonad depression orsakas av förändringar i ljuset under hösten och vintern, vilket leder till förändringar i melatoninproduktionen.
Ljus, mörker och melatonin är oskiljaktiga. Efter mörkrets inbrott ökar melatoninnivåerna i kroppen dramatiskt, vilket gör att vi känner oss sömniga. Melatoninnivåerna är som högst mellan klockan 02.00 och 03.00 och börjar sakta minska i gryningen. Det är denna handlingsprincip som ofta gör att vi känner oss trötta och mindre produktiva under regniga och molniga dagar.
Melatonin, undertrycker sköldkörtelfunktionen och bromsar ämnesomsättningen. Det produceras i hjärnan under sömnen. Liksom många kosttillskott kan melatonin ha biverkningar, läs mer om dem här.
Två typer av melatoninreceptorer har identifierats hos däggdjur: Mel1A och Mel1B. De vanligaste melatoninreceptorerna finns i hypotalamus och i ögats näthinna. När kroppen åldras försämras melatoninproduktionen. Detta beror på en minskning eller degeneration av tallkottkörteln (även kallad pinealkörteln, se här för mer information) (corpus pineale), och är förknippat med mer frekventa sömnstörningar.